Sallan rata

Kohteesta SallaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sallan rata

Sallan rata Kemijärven ja Sallan välille on rakennettu Neuvostoliiton vaatimuksesta talvisodan päättyessä 1940. Moskovan rauhansopimuksessa Suomi ja Neuvostoliitto sitoutuivat rakentamaan Kemijärven ja Kantalahden yhdistävän radan vuoden 1940 aikana. Radan kulku suunniteltiin siten, että se olisi mahdollisimman lähellä Kemijärven - Sallan maantietä.

Neuvostoliitto sai valmiiksi radan Kantalahdesta valtakunnanrajalle 25.2.1941 ja Suomessa kiskotukset rajalle olivat valmiit 15.5.1941. Perääntyessään neuvostojoukot hävittivät rautatietä vaikeuttaakseen joukkojensiirtoja ja huoltoa. Radan jälkitöitä tehtiin syksyyn 1944 saakka, jolloin rakennustyöt keskeytettiin. Lapin sodassa saksalaiset
tuhosivat perääntyessään valmiiksi saadun rautatien ja rata avattiin uudestaan liikenteelle vasta vuoden 1947 aikana.

Rataosuuden liikenne oli säännöllinen vuoteen 1963 saakka, jolloin paikallisjunien vuoroja vähennettiin jyrkästi. Sallan ja Kemijärven välinen henkilöjunaliikenne lopetettiin vuonna 1968.


Sallan asema

Sallan asema-alueella sijaitsee useita rakennuksia, jotka on rakennettu 1940–luvun lopussa. Rata-alueen rakennukset sijaitsevat pääasiassa kirkonkylän keskustassa Savukosken tien ja junaradan välillä. Rata-alueeseen voi tutustua tällä hetkellä vain ulkopuolelta, koska osa rakennuksista on asuinkäytössä. Asema-alueella olevassa rautatieläisten entisessä rivitalossa toimii nykyisin Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo. Asema-alue on yksi Sallan kulttuuriympäristöistä ja merkitty myös asemakaavaan kylämaisemallisesti tärkeäksi alueeksi. Alueen rakennukset omistaa Sallan kunta.


Lähteet

Kulttuurin äärellä -  Sallan alueen kulttuurikohteet. Sallan kunta. Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.