Sallan kirkko

Kohteesta SallaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sallan kirkko on vuodelta 1948 - 50. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Eero Eerikäinen ja Osmo Sipari. Kirkko on Tanskan lahja: kun Tanskan kirkot ja rakennukset säilyivät, niin sodassa tuhotuille alueilla haluttiin rakentaa ns. "kiitoskirkkoja". Tanskassa toimeenpannulla kansalaiskeräyksellä rakennettiin kaksi kirkkoa, toinen Sallaan ja toinen Pohjois-Norjaan. Sallan kirkon historiaan voi tutustua Sallan seurakunnan kotisivuilla.

Kuvaaja George Esayas


Kivikirkko. Sallan kirkko tapuleineen ei ole vain Lapin jälleenrakennuskauden, vaan myös koko Suomen kirkkoarkkitehtuurin sodanjälkeisen murroskauden merkittävin arkkitehtuurihistoriallinen muistomerkki. Keskiajan kirkoista vaikutelmia saanut jyrkkäharjainen kirkko oli myös luomassa uudenlaista muototyyppiä 1950-luvun kirkkojen rakentamiselle.

Päädyiltään jyrkkäsivuisen kolmion muotoisessa pitkäkirkossa on jyrkkälappeinen kimpipaanupeitteinen harjakatto, joka ulottuu matalan seinäosan ikkunoiden korkeudelle. Sakaristo sekä alkuaan rippikoulusalina toiminut kokoontumistila on sijoitettu kuorin päätyseinän suuntaiseen matalaan harjakattoiseen siipiosaan.

Kirkkosali muodostuu lattiaan asti ulottuvasta tukikaarien varaan betonista valetusta parabeliholvista. Perusratkaisun konstruktiivista vaikutelmaa korostaa vaalea, hienoja kvartsikiteitä kimmeltävä rappaus ja sisustuksen eri puulaadut. Tanskalaisen puusepän valmistaman saarnatuolin alareunan kuva-aiheena on nousevat tähkäpäät. Kuoriseinällä on kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen reliefi, "Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon". Sen keskushahmona on erämaan tukkijunkkareita ja kansannaisia luokseen kutsuva Kristus. Kirkkosalin ja eteisen välisessä seinässä on Yrjö Rosolan ihmisen elämänkaarta kuvaava lasietsaus.

Kokonaisuuteen kuuluu selvästi kirkosta erilleen rakennettu kellotorni, jonka korkea nelilappeinen huippu on katettu kimpipaanuilla. Kirkkopihalla on lisäksi kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen piirtämä sankaripatsas vuodelta 1953. 

Lähteet:

Sallan historia

Museoviraston kulttuuriperintöreksisteriportaali osoitteessa http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=rapea&taulu=T_KOHDE&tunnus=200662