Sallan kotiseututalo

Kohteesta SallaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sallan kotiseututalona toimii Sallan Karhujärveltä siirretty ja vuonna 1922 rakennettu Salon talo

Historiaa

Ensimmäinen omistaja Juho Erkki Kuusela. Riutukankaan uiton aikana Salon talo toimi tukikohtana 1930/1940 -luvuilla työmiehille, jotka työskentelivät uitossa.

Salo oli pääpirttinä, siellä ruokittiin jätkiä. Salolla oli suuret varastot leipää, makkaraa, voita, suolaläskiä, tupakkaa, näkkileipää yms.

Salolla oli jonkinlainen ruokapaikka, joka oli tarkoitettu pääasiassa pomoille.

Vuonna 1935 Salon talolle oli keväällä kokoontunut iso määrä jätkiä odottamaan uiton alkua. Takatalvesta johtuen miehet joutuivat vonkaamaan työn alkua useita viikkoja. Miehet olivat kurjassa jamassa, sillä useimmilta oli rahat loppuneet. Silloin Salon talolle tuli Kemiyhtiön työnjohtaja. Mies heitti lähtiessään erämaa kartanon liejuiselle pihalle kourallisen 50- ja 25- pennin rahoja. Rahattomat ja nälkäiset jätkät syöksyivät suinpäin keräämään rahoja pihalta.

Vaikka rahat tekivät kauppansa, Kemiyhtiön työnjohtajan nöyryyttävä käytös jäi jätkien mieleen pysyvästi.


Alkuperäinen sijainti

Salon tila sijaitsee Sallan Karhujärvellä. Tilalla on ollut kaksi taloa vierekkäin, joista toinen on siirretty Sallan kirkolle kotiseututaloksi. Talon kuistissa valkoisella maalattu vuosiluku 1934.

Tilalle ei johda autotietä vaan polku, joka on nauhoitettu punaisilla nauhoilla. Pihapiirissä navetta, ränsistyneitä hirsirakennuksia ja puita, sekä Sallan kotiseututaloksi siirretty talon pohja. Itäpuolella pelto ja ympärillä metsää.

Sallan kotiseututalo

Sallan kotiseututalo on siis siirretty Karhujärveltä, missä se on sijainnut useita kilometrejä syrjässä maantiestä ja on näin säilynyt tuholta. Talon nimi on ollut Salon talo. Talo on ollut tyypillinen keskikokoinen sallalainen maalaistalo ja sen rakentamisvuosi on 1922.

Kotiseututalo sijainti Sallan keskustassa: Itäpuolella Ruuhjoki, moottorikelkkareitti. Länsipuolella vanhainkoti Hopeaharju, pohjoispuolella talo.Kohteen osoite: Museotie 10, 98900 Salla.

Vuoteen 2010 asti talo on toiminut kotiseututalona, jossa on ollut yksi huone museona. Kotiseututalon museoesineistö on saatu lahjoituksena yksityisiltä ihmisiltä. Suurin osa esineistöstä on kuitenkin saatu Ilmari Eskelisen perikunnalta. Nykyisin kotiseututalolla ollut esineistö on siirretty Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museoon. Itse rakennus on vielä paikallaan osoitteessa Museotie 10, mutta se siirretään Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon yhteyteen Sallan rajakievariksi.

Sallan kotiseututaloa voi vuokrata erilaisia tilaisuuksia, kuten kokouksia ja perhejuhlia varten. Varaukset tehdään Sallan kunnan kulttuuritoimesta.


Kotiseututalosta Sallan rajakievariksi

Kuluneen syksyn 2011 aikana on Sallan kotiseututalo valmisteltu muuttokuntoon ja sille on tehty perustukset Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon yhteyteen. Tarkoituksena on muodostaa kotiseututalosta, museosta ja ulkonäyttelyalueesta toimintaympäristö, joka palvelee niin matkailijaa kuin paikallista asukasta.
Sallan kunta on saanut Lapin ELY-keskukselta EAKR- ja valtionrahoitusta yhteensä 70 % Sallan kotiseututalon siirtämiseksi Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon pihapiiriin. Kotiseututalo tullaan siirtämään kokonaisena Havator Oy:n toimesta marraskuun lopussa. Syksyn aikana on kotiseututalo tyhjennetty irtaimistosta ja siitä on purettu lattiat, tulisijat, hormit sekä ulkokuisti. Muutoin talo siirretään kokonaisuudessaan. Siirto tapahtuu tiistain 29. ja keskiviikon 30.11. välisenä yönä. Siirto vaatii muutamien sähkölinjojen katkaisun, ja Sallan kirkonkylä onkin hetkisen (klo 04.00 – 06.00 välillä) vailla sähköjä siirron aikana. Suuren hirsirakennuksen siirto kokonaisuutena on vielä varsin harvinaista, ja kiinnostanee laajasti alueen asukkaita. Rakennuksen siirtoon kokonaisena päädyttiin, koska se oli edullisempaa kuin talon purkaminen ja jälleenrakentaminen hirsi hirreltä olisi ollut.
Kotiseututalon siirrolla pyritään rakennuksen suurempaan käyttöasteeseen. Rakennuksen vanha sijainti, näkymättömissä Vanhainkoti Hopeaharjun takana ei palvellut enää asiakkaita. Kun myös vanha talonpoikaisesineistö siirrettiin osaksi uutta Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon kokoelmia jäi rakennus vaille käyttötarkoitusta. Lapin ELY -keskuksen tuella vanha kotiseututalo muuntuu kievariperinnettä esiintuovaksi juhlapalvelutilaksi, joka myöhemmin keväällä ja kesällä rakennettavine ulkonäyttelytiloineen luo museon alueesta vetovoimaisen toimintaympäristön joka kiinnostaa niin paikallista asukasta kuin matkailijaa. (Lehdistötiedote 24.11.2011)