Sallan maatalousnäyttely 1963

Kohteesta SallaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maatalousnäyttely järjestettiin 10. - 11.8.1963.

Sallan sodanjälkeisen asuttamisen ja maatalouden kehittymisestä oli aika antaa näyte. Tuloksena oli suurin juhla ja tapahtuma mitä pitäjässä on tähän päivään mennessä järjestetty. Se oli samalla sallalaisen korvenkansan ihmeen valmistujaisjuhla.

Näyttelyssä olivat kunniavieraina Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen. Juhlapuhujaksi oli kutsuttu Maatalousministeri Viljami Kalliokoski, jolle vierailu Sallassa oli jo toinen. Kalliiokoski totesi kaiken muuttuneen niistä ajoista ihan täysin, jolloin hän vieraili ensimmäisen kerran Sallassa: "Tuolloin oli jatkosodan aika kesällä 1943, olimme tutustumassa Vanhan Sallan kirkonkylän jälleenrakentamiseen. Samalla matkalla kävimme Lampelan kylässä. Kaksikymmentä vuotta sitten täällä ei ollut ainuttakaan konetta, kaikki maataloustyöt tehtiin käsin." Hän kertoi ristiäisistä, jotka siellä yllättäen järjestettiin Lampelan talossa pienelle tyttölapselle. Hänet ja Maaherra Hannula valittiin kummeiksi pienokaiselle."Haluaisin tavata kummitytön ja kysyä ovatko lähettämämme paketit tulleet perille, joita vaimoni kanssa lähetimme sodan jälkeen."

Näyttelyssä kävi yhteensä 25 000 näyttelyvierasta, eli yli kaksi kertaa Sallan silloinen asukasmäärä.
Peltoala oli kasvanut 630 hehtaarista 7´600 hehtaariin. Eläinkanta 4´600 lehmään, 600 hevoseen, 1´600 lampaaseen, 230 sikaan ja 1´300 kanaa.
Tarkkailtujen karjojen keskituotos oli kohonnut 2´505-106-4,2 – 3´130-140-4,5 –een ja meijeriin toimitettu maitomäärä 8.810 miljoonaa litraan.

Sallan ihme, joka tapahtui sodan jälkeen, asuttamisen, rakentamisen ja maanviljelyn kehittyminen on Suomen historiassa vertaansa vailla oleva teko. Sitä kaikkea haluttiin näyttää muulle kansalle tässä ainutlaatuisessa suurtapahtumassa.


Lähde

http://www.lapajarvi.fi/maatalousnayttely/