Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Kohteesta SallaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo Kuvan omistaja: Sallan kunta

Aukioloajat 2015


tammi - kesäkuussa ti - la klo 10 - 17

heinä - syyskuussa ti - su klo 10 - 17

Aattopäivisin suljetaan klo 16.

Poikkeuksia museon aukioloajoissa:

Maanantaisin vietämme huoltopäivää, museo ja pirttikahvila on silloin suljettu.

Yleistä

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo avattiin yleisölle Aprillipäivänä 1.4.2010. Museon avajaistilaisuudenssa juhlapuheen piti kansanedustaja Juha Korkeaoja. Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo toimii vanhassa VR:n kiinteistössä. Vuoden 2014 loppuun mennessä museolla on vieraillut reilut 21 600 kävijää. Museolla toimii perusnäyttelyn lisäksi Pirttikahvila ja museomyymälä. Rajakievarin takaa avautuu Ruuhijokeen asti ulottuva ulkonäyttelyalue, Moivainsokka.

Museon perusnäyttely kulkee aikamatkana 1900-luvun alusta aina 1960-luvulle asti kertoen Kuolajärven eli Sallan historiaa. Näyttely jakaantuu kolmeen osaan.

Ensimmäinen osa

Ensimmäisessä osassa kerrotaan vuosisadan alun elämästä Kuolajärvellä. Tärkein elinkeino oli maatalous, joskin metsästys ja kalastus olivat hyvänä lisänä. Myös porotaloutta harjoitettiin. Levottomia aikoja koettiin jo ennen toista maailmansotaa. Rajan pinnassa on aina liikehditty puoleen ja toiseen ja erityisesti Suomen itsenäistymisen jälkeiset vuodet olivat myös Kuolajärvellä vaiherikkaita kassinajoineen, läskikapinoineen sekä Muurmannin legioonalaisineen.

Toinen osa

Näyttelyn toisessa osassa siirrytään sota-aikaan. Talvisodan alkaminen muutti sallaisten elämää ratkaisevasti ja sotavuodet olivat hyvin raskaita taisteluineen ja evakkomatkoineen. Jatkosodan aikana palattiin hetkeksi entisille kotiseuduille, mutta Lapin sota tuhosi lopullisesti entiset kodit. Sotien seurauksena pitäjän pinta-ala kutistui puoleen entisestä.

Kolmas osa

Näyttelyn kolmannessa osiossa keskitytään jälleenrakennukseen. Hävitetyt kodit rakennettiin uudelleen rajan taakse jääneiden kotien tilalle. Ahkeran työn tuloksena Sallasta tuli maan suurimpia maidontuottajakuntia 1960-luvulla.

Perusnäyttelyn lisäksi voit vierailla Tietolaarissa, jossa on saatavilla paljon lisämateriaalia sekä kirjoitetussa että kuvitetussa muodossa.