Värriön luonnonpuisto

Kohteesta SallaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Värriön luonnonpuisto sijaitsee Sallan ja Savukosken alueella rajoittuen itärajaan. Pinta-alaa alueella on on 125 km2 ja se on perustettu vuonna 1981. Alue on Metsä-Lapin tunturi- ja metsäerämaaluontoa. Alueella on tuntureiden lisäksi myös useita korkeita, kivikkoisia vaaroja. Vaara-alueella on jyrkkiä rotkolaaksoja ja reheviä puronotkoja. Ilmastoltaan Värriön luonnonpuisto on hyvin mantereinen. Tunturien laet ovat paljakkaa tai puuttomia tunturikankaita. Tunturikoivikoita on vain kapeina vöinä. Tunturien alarinteillä ja laaksoissa tavataan kuivia kangasmetsiä. Suot ovat aapasoita ja niitä on aika vähän. Luonnonpuistossa liikumiseen tarvitaan lupa.


Värriön tutkimusasema sijaitsee luonnonpuistossa ja sinne pääsee vain polkua pitkin. Tutkimusaseman toimesta tutkitaan alueen luontoa ja eläimistöä. Havainnoista pidetään kirjaa Värriön luontopäiväkirjassa.


Luonnonpuiston eläimistöä edustaa mm. ahma, ilves, karhu, susi, saukko, lapinpöllö, keräkurmitsa, kurki, laulujoutsen ja lapinuunilintu. Alueen susikanta on huomattava. Värriön luonnonpuisto on linnustolle erittäin merkittävä pesimäalue monipuolisten luontotyyppien ansiosta. Lapinuunilinnun kanta on Suomen tiheimpiä.


Lähteet

http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rri%C3%B6n_luonnonpuisto

http://varrio.blogspot.com/