Vanhan Sallan muistomerkit

Kohteesta SallaWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vanhan Sallan muistomerkit

Vanhaksi Sallaksi kutsutaan entistä Sallan aluetta, joka luovutettiin sotien rauhanneuvotteluissa Neuvostoliitolle. Alue kuuluu nykyisin Venäjälle. Se on vanhaa sotatoimialuetta ja siellä sijaitsee useita sotatapahtumiin liittyviä muistomerkkejä. Monet muistomerkit ovat rajavyöhykkeellä, minkä vuoksi niihin tutustumiseen tarvitaan passin ja viisumin lisäksi erityislupa. Lupien saamisessa neuvoo Salla Seura ry.

Spekovin muistomerkki

Rajavartija Aleksandr Spekovin hautamuistomerkki sijaitsee noin 7 kilometrin päässä valtakunnanrajalta. Se on vasemmalla puolella Kantalahteen päin mentäessä. Altalainen rajavartija Spekov kaatui talvisodassa 1940. Kuolemansa jälkeen hänet julistettiin Neuvostoliiton sankariksi.

Saksalaisten sotilaiden hautausmaa

Saksalaisten sotilaiden hautausmaa, joka sijaitsee entisessä Sallan kirkonkylässä, on perustettu jatkosodan aikana vuonna 1941. Hautausmaassa lepää noin 3200 kaatunutta saksalaista sotilasta. Saksalaisten hautausmaa sijaitsee reilun kilometrin päässä Spekovin muistomerkiltä oikealla puolella Kantalahteen päin menevää tietä.

Suomalaisten hautausmaa ja sankarivainajien muistomerkki

Suomalaisten hautausmaa ja sankarivainajien muistomerkki sijaitsevat Vanhan Sallan kirkon raunion luona noin 9 kilometriä rajalta tien vasemmalla puolella. Muistomerkin on suunnitellut taiteilijaprofessori Ensio Seppänen, ja se on paljastettu lopullisessa muodossaan 18.7.1998. Viereisessä hautausmaassa lepää 220 talvi-, jatko- ja kansalaissodan sankarivainajaa. 116 sallalaista vainajaa on haudattu muualle. Venäläisten sotilaiden veljeshauta sijaitsee n. kilometrin päässä muistomerkistä vasemmalla puolen tietä. Maassa lepää 616 kaatunutta sankarivainajaa. Muistomerkin tekstin mukaan haudassa lepää myös Neuvostoliiton sankari S.T. Kazakov.


Lähteet

Kulttuurin äärellä - Sallan alueen kulttuurikohteet